Kiropraktorstudier vid Syddansk Universitet

By Soerens, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=799031

Den femåriga universitetsutbildningen i Danmark har länge varit populär för kiropraktorstuderande. Utbildningen håller hög kvalitet och är avgiftsfri. Utbildningen är integrerad med andra professioner inom vården – de tre första åren är i huvudsak gemensamma med läkarutbildningen och de båda professionerna utbildas under samma tak. Syddansk Universitet i Odense är rankat bland de bästa 50 unga universiteten i världen.

Såhär ansöker du:
Du har två vägar att söka till utbildningen, kvot 1 och kvot 2.
Kvot 1 går via direkt antagning på basen av slutbetyg från gymnasiet. Du som söker via kvot 2 gör ett inledande prov och då du klarat det, går du vidare till intervju, som hålls på plats i Odense.
Universitetet har från och med våren 2017 förenklat ansökningsprocessen för sökande via kvot 2. Tidigare har studerande åkt till Danmark för att göra både det inledande provet och intervjun. Du kan nu göra provet nätbaserat hemifrån och då även välja att göra det på engelska.
Antagningskraven för direktantagning till kiropraktorutbildningen har varit relativt höga. Det är därför positivt att ungefär hälften av studieplatserna är reserverade för sökande inom kvot 2 – som baseras på ett inledande prov samt intervju förutom dina betyg. Tidigare har denna grupp varit tvungen att resa till Danmark två gånger under ansökningsprocessen. Numer kan den första delen alltså göras webbaserat.

Vill du söka till kiropraktorutbildningen i Danmark?
Här hittar du mera information om utbildningens inträdeskrav.

Har du frågor?
Kontakta LKR:s studievägledare för mer information och hjälp.