Forskarmötet i Toronto den 14-15 september blev en stor succé. Nu väntar de avslutande stegen innan den systematiska översynen kan offentliggöras.  

I mitten av september träffades 60 av världens främsta forskare inom kiropraktoryrket, bland dem våra svenska forskare Andreas Eklund och Iben Axén, på CMCC – Canadian Chiropractic College – i Toronto. Skälet till mötet var att utveckla evidensbaserade, patientorienterade policyrekommendationer patienter såväl som allmänhet och beslutsfattare om effektiviteten av att använda manipulationsbehandling vid besvär utöver rörelseapparaten.

Intensivt forskningsarbete

Med hundratals forskningsartiklar på menyn var det en intensiv helg för forskare från hela världen. Uppdraget bestod bland annat av att granska artiklarna och sortera ut den forskning som inte höll kriterierna i form av relevans och kvalitet med mera. Efter nästan 30 timmars oavbruten läsning och bedömning presenterades rekommendationerna på söndagseftermiddagen och hela forskningsgruppen röstade om innehållet.

Resultat presenteras i höst

Resultaten kan tyvärr inte presenteras än eftersom både deltagare och observatörer har tystnadsplikt. Forskningsprojektet måste helt enkelt vara helt slutfört innan det kan refereras till. Kommittén spenderade sedan måndagen och tisdagen med kvalitetssäkring av innehåll och för att lyfta fram de budskap som sedan måste godkännas av forskarna. Det slutliga resultatet förväntas publiceras senare i höst.

Svenskt deltagande från LKR

Förutom forskarna träffades även cirka 30 politiska representanter med ett brett spektrum av nationella och internationella föreningar för att diskutera konsekvenserna av den här forskningen samt forskning generellt.
På observatörslistan fanns ordförande för ett antal nationella organisationer som Lone Kousgaard Jørgensen (Danmark), Gitte Tønner (Nederländerna), Catherine Quinn (England) och Frederik Lange (Sverige). Också ordförandena för respektive europeiska kiropraktor unionen (ECU, Vasileios Gkolfinopoulos) och world federation of chiropractic (WFC,Vivian Kil) var bland de cirka 30 observatörer som hade anmält sig till mötet.