VÄLKOMMEN TILL PLAYFORMANCE – RYGG- OCH IDROTTSKLINIKEN I TOMELILLA

 

Playformance är en fristående, privat rygg- och idrottsklinik i Tomelilla som bedriver evidensbaserad vård. Vi har två legitimerade kiropraktorer. 

Vanliga sökorsaker till legitimerade kiropraktorer är ryggskott, ischias, nackspärr eller smärta i axlar och höfter. Men vi kan hjälpa dig med en rad olika besvär i kroppens alla muskler och leder: Huvudvärk, yrsel, nackspärr, arm- eller bensmärta. Ömma och stela muskler. Överbelastning eller idrottsskador. Kanske är det svårt att gapa eller något som känns fel när du går?

Nybesöket

Vid första tillfället får du berätta om ditt besvär och din livssituation, varefter vi gör en noggrann undersökning. Undersökningen innefattar bland annat rörelseanalys, ortopediska och neurologiska test. Syftet med nybesöket är att ställa en arbetsdiagnos som ligger till grund för prognos och behandlingsplan.

Om vi bedömer att ditt besvär behöver utredas vidare inom sjukvården, till exempel om det behövs utredning hos specialistläkare eller bildundersökningar, berättar vi vart du ska vända dig.

Oftast kan vi dock ge behandling redan första gången du är hos oss. Vårt primära manuella arbetsverktyg är ledmobilisering/-manipulation där det ”knäcker till”. Dock har vi flera olika behandlingstekniker i vår verktygslåda! Vilken behandlingsmetod vi använder är en bedömning om vad som är lämpligast, men baseras även på dina preferenser.

Ändamålet med behandlingsförloppet är givetvis att lindra ditt besvär. Men därutöver vill vi ge dig bättre förståelse för varför besväret har uppstått. Vi ger råd och tips till livsstilsförändringar, beteendeförändringar och övningar du kan göra själv. På så vis vill vi hjälpa dig till en rörligare vardag!  

Du kan läsa mer om Playformance på hemsidan.

Vi finns på Facebook och Instagram, du hittar oss (och andra kollegor) genom att söka på hashtagen #ENRÖRLIGAREVARDAG

Våra legitimerade kiropraktorer

BIRTHE ROSENBLAD

Birthe Rosenblad kommer ifrån Norge och har under uppväxten, utöver att gå i norska fjällen, varit aktiv i skidor, simning, fotboll och handboll. Under gymnasiet satsade hon på alpin skidåkning på nationell nivå samtidigt som hon läste naturvetenskapsprogrammet. Det är genom idrotten som intresset för människans rörelseorgan vuxit fram och som senare ledde henne in i kiropraktoryrket. Idag är hon över genomsnittet glad i snö och väljer gärna skidsemester framför solsemester.

Hon har en 5-årig mastergrad i klinisk biomekanik (kiropraktor) från Syddansk Universitet i Odense, Danmark. Då hon blev klar med utbildningen i 2012, började hon jobba på kiropraktorklinik i Ystad och senare även i Malmö.

Efter avslutad assistenttjänstgöring på Ystads lasarett och legitimering i 2014, blev hon VD för Playformance AB. Playformance öppnade i Bodygallerian januari 2015, men från mars 2020 finns rygg- och idrottskliniken i egna lokaler på Bangatan i Tomelilla. 

JOHAN ROSENBLAD

Johan Rosenblad är född och uppvuxen på Österlen, närmare bestämt på Stockholmsgården utanför Järrestad i Simrishamn. Intressena har alltid varit många med allt från traktorer till fjällvandring och naturvetenskap. Lite extra varm i hjärtat blir han dock av kampsport av olika slag och musik (gärna i kombination).

Johan har en 5-årig mastergrad i klinisk biomekanik (kiropraktor) från Syddansk Universitet i Odense, Danmark. Han blev klar med utbildningen i 2012 och fick sin legitimation efter assistenttjänstgörning på Ystads lasarett 2013. Han jobbade på kiropraktorklinik i Ystad fram till han började i Tomelilla hösten 2015

Hitta till oss

BANGATAN 14 B, 273 34 TOMELILLA

Playformance ligger centralt precis bredvid stationen i Tomelilla och har ingång på gaveln. Parkering finns på baksidan. Om det är fullt på baksidan kan du parkera längs med Bangatan, vid stationsbyggnaden eller vid LIDL.

Direkttåg ankommer från Malmö, Ystad och Simrishamn. Även bussanslutning finns, exempelvis från Simrishamn, Ystad, Sjöbo, Lund och Kristianstad. Kliniken ligger i gångavstånd från hållplatsen!

Vägvisning på google maps

Utbildning för kiropraktorer

Kiropraktorutbildningen omfattar 300 högskolepoäng (motsvarande fem års heltidsstudier) på universitet. Utöver detta kommer ett års allmäntjänstgöring (AT), som i sin tur leder till legitimation. Utbildningen syftar till att ge en gedigen medicinsk kunskap och bred klinisk färdighet så att man som nyutexaminerade kiropraktorn kan verka som trygg primärvårdsgivare redan direkt efter utbildningen.

Precis som på läkarstudiet fås tvärvetenskapliga kunskaper inom flera olika områden som anatomi, fysiologi, farmakologi, medicin, ortopedi, neurologi, reumatologi, sjukdomslära, bilddiagnostik, beteendevetenskap, rörelsevetenskap och forskningsmetodik. I studierna ingår förutom teori och metodik även handledd klinisk tjänstgöring. Under AT-året tränas undersökning, diagnostik och behandling av besvär och funktionsvariationer av olika slag med manuella behandlingstekniker. 

Legitimerade kiropraktorer

Sedan 1999 är kiropraktorer legitimerade av Socialstyrelsen. Kiropraktorer står därför under gällande Patientsäkerhetslag (SFS 2010:659). Inspektionen för Vård och Omsorg  (IVO) är den myndighet som idag står för tillsyn gällande all hälso- och sjukvård, även kiropraktorer.

Titelskydd för kiropraktorer infördes 2006. Detta innebär att endast kiropraktorer med adekvat utbildning och legitimation har rätten att kalla sig för kiropraktor.

LKR står för Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation. Medlemmarna är legitimerade kiropraktorer med akademisk examen från ett professionsgodkänt lärosäte och är självklart försäkrade. Läs mer på LKR.se

Playformance
Bangatan 14 B
27334 Tomelilla
Sverige

Kontaktpersoner på Playformance

  • Birthe Mårstöl Rosenblad
  • Johan Rosenblad