Åtta av tio svenskar drabbas någon gång i livet av ryggsmärta. Men visste du att lösningen på ryggsmärta varken behöver vara speciellt kostsam eller svår att behandla?
Under en livstid kommer 80 procent av oss få ont i ryggen. Ryggont är den främsta orsaken till att man lever med nedsatt fysisk förmåga. För en stor del människor kan smärtan komma och gå under större delen av livet. För en liten grupp blir den kortvarig men för tio procent blir smärtan både ihållande och långvarig och påverkar livet i hög grad.
Trots forskning om ryggsmärta vet vi ännu inte tillräckligt mycket om varför man får ont i ryggen. Fysiska faktorer kan påverka men det är hur vi upplever smärtan och hur vi reagerar på den som påverkar mer än vad vi faktiskt gör.
Så gör du om du får ont i ryggen
När du får ont i ryggen är det viktigt att hålla dig aktiv. Tänk på att variera belastningen på ryggen. Om värken inte går över inom en vecka – sök hjälp hos kiropraktor, fysioterapeut eller naprapat. Nya riktlinjer tonar ner vikten av medicinsk behandling. Att hålla dig i rörelse hjälper dig på bästa sätt.
Förebygg för att minska värken
Om du är orolig över att få tillbaka värken finns ett par vetenskapligt bevisade strategier. Det första är träning och det andra är förebyggande behandling.
För dig som har stora besvär och begränsad i vardagslivet har det visat sig att om du träffar kiropraktor med ett tidsintervall mellan en till tre månader minskar smärtan och upplevs inte lika intensiv och blir lättare att leva med, detta gäller särskilt dig som tidigare haft god effekt av manuell behandling.
Stötta gärna forskningen om kiropraktik och klinisk biomekanik för Forskningsfonden.
Donationer mottages tacksamt på BG 5845-1329 eller via Swish: 123 571 5230.